Betonialan innovaatiohaasteessa tavoitteena löytää uusia ratkaisuja purkuvillalle

EU-rahoitteinen WOOL2LOOP-hanke ja Saint-Gobain Finland ovat mukana Helsingin kaupungin kiertotalousklusterin innovaatiohaasteessa, jossa etsitään keinoja käyttää purkuvilloja esimerkiksi sementin korvaajana betonin sideaineena.

Edistääkseen kierrätysmateriaalien käyttöä betonin valmistuksessa Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelma, WOOL2LOOP-hanke, Saint-Gobain Finland, Green Building Council Finland, Verona sekä Ytekki kutsuivat keväällä 2022 betonialan yrityksiä innovaatiohaasteeseen, jossa pyritään hyödyntämään purkuvillaa betoniresepteissä. Kokeilujen raaka-aineeksi saatiin mineraalivillajauhetta, joka on jauhettu Laakson terveysaseman purkutyömaan villoista.

Haasteeseen osallistuvat yritykset ilmoittautuivat mukaan kesäkuun alkuun mennessä ja mukaan tulleet yhdeksän yritystä edustajineen pääsivät kuulemaan lisätietoja purkuvillasta 17.8. pidetyssä työpajassa ja sparraamaan aiheesta alan johtavien asiantuntijoiden kanssa.

- Me toivomme saavamme haasteesta etenkin kaikkia hyödyttäviä ratkaisuja ja havaintoja. Jo pelkästään aiheesta saatu uusi tieto on meille arvokas työkalu tulevaa varten, kertoo projektipäällikkö Mira Jarkko Helsingin kiertotalouden klusteriohjelmasta.

Uudet ratkaisut ja kiertotalouden kehitys ovat rakennusteollisuudelle välttämättömiä, sillä päästöjen pienentämiseen kohdistuu suuria odotuksia. Betoni on veden jälkeen maailman käytetyin materiaali, ja sen sideaineena käytettävä sementti tuottaa n. 5-8 % koko maailman kasvihuonekaasujen päästöistä. Rakennusten eristeenä käytettävää mineraalivillaa puolestaan päätyy kaatopaikalle pelkästään Suomessa jopa 20 000 tonnia vuodessa.

- Yksi taklattava haaste on, että purkuvillasta valmistetulla villajauheella on edelleen jäteluokitus viranomaisten silmissä. Uusiomateriaalin jäteluonne onkin tunnustettu yhdeksi merkittäväksi kiertotalouden toteutumista hidastavaksi tekijäksi. Vaikka yhteiset käytännöt edelleen puuttuvat, toive paremmista ajoista elää kuitenkin, kommentoi Katja Lehtonen Ytekiltä.

WOOL2LOOP-hankkeen tutkijoiden asiantuntemus apuna purkuvillan analysoinnissa

WOOL2LOOP-hankkeessa on tutkittu mineraalivillajauheen hyödyntämistä betoninkaltaisissa seoksissa, geopolymeereissa. Hankkeen asiantuntijat auttoivat myös tutkimaan haastetta varten saatua purkumineraalivillaa.

- Tutkimusten perusteella voidaan päätellä, että Laakson terveysasemalta saatu purkuvilla on kivivillaa, jossa on seassa jonkin verran kipsilevyä. Saatu villa on myös poikkeuksellisen kevyttä kivivillaksi ja hyvin kuitumaista olomuodoltaan. Kaikki nämä seikat vaikuttavat purkuvillan mahdolliseen uudelleenkäyttöön ja reseptiikkaan, selittää Oulun yliopiston apulaisprofessori Päivö Kinnunen.

Kuitumainen kivivilla tarvitsee usein paljon vettä käsittelyssä, jotta materiaalia pystytään muokata paremmin. Tämä on erityisesti huomioitava asia geopolymeereissä.

- Geopolymeerien osalta tekoprosessissa tulisi käyttää mahdollisimman vähän vettä, jotta saadaan lopputuloksena lujempaa materiaalia. Vedenkäyttö ei ole niin kriittistä perinteisessä sementissä kuin geopolymeereissä. Toki saatua materiaalia voidaan käyttää monissa eri tarkoituksissa, vaikka kipsilevyissä kuituvahvisteena, kertoo Kinnunen.

Innovaatiohaasteeseen osallistuvat yritykset ovat innolla mukana kehittämässä alaa

Innovaatiohaasteeseen on lähtenyt mukaan yhdeksän yritystä, joilla on suunnitelmissa erilaisia mahdollisia tapoja hyödyntää purkuvillaa. Siinä missä yksi aikoo kokeilla vähentää sementtiä laittamalla purkuvillaa väliseiniin, toiset aikovat kokeilla villaa ympäristö- ja maisemarakennusmateriaaleissa.

Odotamme yllättyvämme itsekin!

EcoUpin edustaja

Mukana olevat yritykset ovat yleisesti innostuneita haasteesta ja mahdollisuudesta jakaa ajatuksia ja ratkaisuja yhdessä alan muiden toimijoiden kanssa. Monilla on myös toiveena saada haasteesta lopputuloksen kaupallista etua, mikäli ratkaisu on mahdollista kaupallistaa ja skaalata suurempaan tuotantoon.

Haaste ja yhteistyöverkosto antaa enemmän, kuin jos olisi lähtenyt yksin pohtimaan asiaa.

Formconcreten edustaja

Kaikilla osallistujilla on myös vastuullisuusnäkökulma kirkkaana mielessä. Toiveena on käyttää villajauhetta yhtenä raaka-aineena korvaamaan nykyisiä materiaaleja ja vähentää samalla hiilijalanjälkeä. Myös purkumateriaalin paikallisuus koetaan etuna vastuullisuuden näkökulmasta.

Tämä on hieno mahdollisuus päästä kehittämään alaa! On mielenkiintoista nähdä omien ja muiden ideoita aiheesta. 

Swerockin edustaja

Seuraavaksi innovaatiohaasteessa mukana olevat yritykset esittelevät ratkaisujaan demopäivätapahtumassa 28.10.

Lue lisää aiheesta Testbed Helsingin sivuilta: Betoniyritykset tutkivat, voisiko purkuvillalla osin korvata sementin


This project has received funding from the European Union's EU Framework Programme for Research and Innovation Horizon 2020 under Grant Agreement #821000

©WOOL2LOOP 2019